همه چیز در مورد سکه

تاریخچه ضرب سکه در ایران

پیشینه ضرب سکه در ایران به دوران داریوش اول بر می گردد که در آن زمان با ارزش ترین آنها سکه هایی به نام دریک نام داشت که ارزشی معادل 41/8 گرم از جنس طلا داشت.

ضرب سکه‌ های طلا در ایران با نام‌ های گوناگون در ادوار مختلف ادامه داشته است. تنها عیار سکه‌های طلا پیش از ماشینی شدن در زمان ناصر الدین شاه  تقریباً ثابت و نزدیک به طلای خالص بوده اما واحد پول، طراحی و وزن آنها به تشخیص حکومت وقت تغییر کرده است.

همزمان با ورود دستگاه های ضرب سکه در سال 1293 هجری ضرب سکه با عیار 900 و با واحد پولی تومان وارد چرخه پولی کشور شد.

سکه بهار آزادی (طرح قدیم)

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 به پیشنهاد وزیر اقتصاد و دارایی وقت و موافقت نخست وزیر دولت موقت به مناسبت و یادبود نخستین بهار پیروزی انقلاب اسلامی ایران ، دستور ضرب انواع مسکوکات طلا تحت عنوان “بهار آزادی” داده شد، امروزه این سکه ها با نام سکه بهار آزادی یا طرح قدیم شناخته می شوند.

از آن زمان تاکنون سکه های بهار آزادی با دو طرح مختلف ضرب شده اند. بطور کلی در حال حاظر سکه های ایران به دو نوع تقسیم میشوند: سکه طرح قدیم و سکه طرح جدید

سکه‌های طرح قدیم در اندازه‌های مختلفی شامل ربع، نیم، تمام، دو و نیم، و پنج بهار آزادی ضرب شده‌اند. هر یک از این انواع، با وزن و ارزش متفاوت، مناسب سرمایه‌گذاری یا پس‌انداز هستند.

طراحی و ویژگی ها

یک سوی این سکه با نقش حرم حضرت علی (ع) به خط معقلی تزیین شده که عبارت «بانک ملی ایران» در پایین آن حک شده است. سوی دیگر سکه، نمای بارگاه امام رضا (ع) را به همراه عبارت «نخستین بهار آزادی» نمایش می‌دهد که هویتی ماندگار به آن بخشیده است.

همه چیز در مورد سکه و انواع آن

سکه طرح قدیم؛ پشتوانه ای برای اقتصاد کشور است که از سال 1358 جایگزین سکه های پهلوی گشت. سکه بهار آزادی که با نام سکه طرح قدیم نیز شناخته می شود، نشانه آزادی جمهوری اسلامی ایران است و بعد از این تاریخ ضرب شد و دارای وزن و عیار طلا مشخص بود و در آن زمان افراد زیادی اقدام به خرید این نوع سکه و سرمایه گذاری در آن کردند.

نکته جالب توجه اینکه در زمان حال نیز سکه بهار آزادی موجود است و شما می توانید این سکه را خریداری نمایید. لازم به ذکر که آخرین سالی که سکه بهار آزادی ضرب شده است، سال 1370 می باشد.

همه چیز در مورد سکه و انواع آن

سکه امامی یا طرح جدید چیست؟

سکه طرح جدید که به آن سکه امامی نیز گفته میشود، از سال 1370 با مصوب هیئت وزیران تصویب شد طراحی آن در سال 1370 توسط جعفر نجیبی انجام و به بانک مرکزی ارائه شد و بانک مرکزی ایران موظف به ضرب این نوع سکه ها به یادبود امام خمینی (ره) در سالروز ارتحال ایشان شد.

تا سال 1386 تمام این سکه ها به تاریخ سال ضرب بود اما از سال 1387 به بعد تمامی سکه های امامی برای جلوگیری از سؤ استفاده و کم نشدن ارزش آنها بر اساس سال ضرب و ثبات بازار های مبادله ای تمام سکه ها با تاریخ 1386 ضرب شده اند که در بین بازاریان به امامی 86 معروف است.

در اواخر سال 1402 بانک مرکزی ایران تصمیم به حذف تاریخ از سکه های امامی گرفت ولی در سال 1403 قرار بر این شد که سکه های طرح جدید امامی در همان قطع های گذشته اما با تاریخ 1403 در سامانه مبادلات ایران به حراج گذاشته شود تا با عرضه گسترده آن پاسخگوی تقاضای مردم باشد و قدم مثبتی در کنترل حباب قیمتی بوحود آمده در بازار باشد.

طراحی و ویژگی ها

سکه طرح جدید معروف به سکه امامی به شکلی متفاوت از سکه بهار آزادی ضرب شد. یک روی این سکه دارای عکسی از حرم امام رضا (ع)، عبارت جمهوری اسلامی ایران و عبارت بهار آزادی می باشد. در طرف دیگر نیز عکس امام خمینی(ره) و همچنین سال ضرب قرار داده شده است. اکثر سکه ها دارای سال ضرب 1386 هستند.

همه چیز در مورد سکه و انواع آن

ویژگی های سکه امامی :

بطور دقیق سکه های امامی با عیار 900 ، وزن 13/8 و قطر 22 میلیمتر ضرب شده اند.

طبق آمار های اعلام شده از سال 1386 تاکنون حدود 40 میلیون سکه امامی توسط ضرابخانه بانک مرکزی ایران ضرب ودر بازار عرضه شده است.

سکه های امامی از نظر قطع در انواع ربع، نیم، یک یا تمام، دو ونیم، و پنج موجود هستند. سکه 5 کمیاب ترین نوع سکه بهار آزادی است زیرا فقط یکبار در سال 1358 ضرب شده است.

خرید و فروش سکه های امامی از دیگر نوع سکه ها پر رونق تر است و بازار گرم تری دارد.

تاریخچه ضرب انواع سکه بهار آزادی

سکه دو نیم بهار آزادی در سال های 1358 به مناسبت اولین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ضرب شد، در سال 1378 به مناسبت صدمین سالگرد زادروز امام خمینی (ره) و سال 1387 ضرب گردید که این نوع از انواع نایاب سکه در ایران است.

 از سال 1389 قطع جدیدی از سکه به نام سکه یک گرمی به بازار عرضه شد که وزن آن نصف ربع سکه است. سکه امامی در واقع جایگزین سکه بهار آزادی می باشد که بدلیل جلوگیری از اختلاف قیمت بین سال ضرب سکه ، ا سال 1386 تمام سکه با تاریخ 1386 ضرب و عرضه شده اند.

حال که متوجه شدید سکه امامی چیست لازم است بدانید که دلیل جایگزینی سکه بهار آزادی با سکه امامی چیست؟ دلیل این موضوع رحلت امام خمینی (ره) می باشد که این نوع سکه به نام سکه امامی ضرب شد و تصویر امام خمینی (ره) به عنوان یادبود بر سکه ها درج شد. بنابراین علاوه بر تفاوت وزنی و قیمتی، تفاوت ظاهری بین سکه امامی و بهار آزادی وجود دارد.

همه چیز در مورد سکه و انواع آن

 

سرمایه گذاری در شرایط اقتصادی و تورم فعلی به یکی از دغدغه های اصلی مردم تبدیل شده است، سرمایه گذاری بر روی سکه همیشه انتخابی جذاب بوده است اما ورود به دنیای سرمایه گذاری بدون در نظر گرفتن جوانب و خطرات آن می تواند برایتان بسیار پر ریسک باشد، یکی از فاکتور هایی که حتما باید قبل از سرمایه گذاری روی سکه در نظر بگیرید حباب قیمتی آن است، اگر دوست دارید در مورد حباب سکه بیشتر بدانید به شما پیشنهاد میکنیم حتما این مقاله را بخوانید.

در این مقاله در مورد سکه و انواع آن آشنا شدید ، اگر تمایل دارید قیمت لحظه ای سکه و طلا را ببینید پیشنهاد میکنیم شبکه اطلاع رسانی طلا و ارز را دنبال کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اشتراک گذاری مطلب:

اوووپس! ما نمی توانیم فرم شما را پیدا کنیم.